Root Hakkında

Root Android cihazlarda tam yetkiye sahip olmanız demektir. Root ile sistem dosyalarına erişebilir değiştirebilirsiniz. Ancak root yapmak konusunda bilgiye sahip değilseniz tavsiye etmiyorum. Rootyaptığınız zaman yapacağınız her yüklemeye harekete dikkat etmelisiniz. Çünkü yapacağınız en ufak bir yanlış sizi GARANTİ DIŞI BIRAKABİLİR. Gelelim Alt Başlıklara :
 

Dezavantajlar

Peki root erişimi için neden ek bir çaba harcıyoruz? Madem Android o kadar özgür, telefonunuzu bu özgürlüğü kullanmak için aldınız, peki neden böyle şeylerle uğraşıyoruzsunuz? Net cevap: Güvenlik. Root olduğunuzda güvenlik ihlali mi oluşuyor? Aslında evet ama Superuser veya SuperSU gibi uygulamalar her root erişimi isteğini kontrol altına alıyor, yani cevap hayır. Peki nasıl güvenlik ihlali oluşuyor? Root yetkisi verdiğiniz uygulamalar bu yetkiyi ihlal edebilir. Google Play Store’dan indirdiğiniz bir uygulamada bu pek rastlanan bir şey olmasa bile Android uygulamaları dışarıdan(sideload) olarak yüklenebildiği için uygulamalar root erişimini kötü amaçla kullanabilir. Bunlar her ne kadar düşük ihtimaller de olsa, varlığı inkar edilemeyecek şeyler. Bir başka güvenlik faktörü de cihazınızın ele geçirilmesinde yani insan faktörü ortaya çıkıyor. Cihazınızı ele geçiren kişi eğer root erişimine sahipse tüm verilerinizi başka kaynaklara aktarabilir ve eğer önemli verilere sahipseniz bu konuda başınız yanabilir.

Avantajlar

İnsanlar neden cihazına root erişimi sağlıyor? Genel olarak bu sorunun cevabının eğlence olduğunu söyleyebilirim. Bir cihaz satın alıyoruz ve onlarca kişiselleştirme yaptıktan sonra hep aynı arayüzü, aynı uygulamaları görmekten sıkılıyoruz ve farklı maceralara atılmak istiyoruz. Örneğin Android 4.2′de kamera yeniliği görüyoruz ve ilgimizi çekiyor ve birkaç gün içinde bunun tüm cihazlara yüklenebilir versiyonu yayınlanıyor ve bunun için root erişimi gerekiyor, Android 4.2 sürümüne sahip olmadan onun yeniliğini test etme fırsatı yakalıyoruz.
Root erişiminin Android’e katkısı yadsınamaz bir gerçek. Örneğin Android 2.1 ve önceki sürümlerde root yetkisi olmadan ekran görüntüsü bile alınamıyordu. Temel olarak amaç eğlence olsa da root erişimi ham Android’in sunamadığı şeyleri de sunabiliyor. Birkaç güzellik örneği vermek gerekirse; Titanium Backup ile uygulamalarımızı yedekleyebiliyor ve yönetebiliyoruz(kullanmadığımız gereksiz sistem uygulamalarını dondurma ya da silme gibi), AdAway ile reklamları yok edebiliyoruz(Akıllı Robot uygulamasını kullanıyorsanız yapmayın bunu :-)) , Tasker ve root erişimi gerektiren çeşitli eklentileriyle sistemimizi otomatiğe bağlayabiliyoruz, çeşitli kernel uygulamalarıyla cihazımızdaki işlemciye ait ayarları değiştirebiliyoruz… Bunlar sadece popüler örnekler ve root erişimi gerektiren binlerce uygulamayı Google Play Store‘dan edinebilirsiniz.

Nasıl root erişimi sağlanır?

Maalesef binlerce cihazın buluntuğu Android ekosisteminde “şöyle şöyle şöyle yapıp, şunu kopyalayıp yapıştır” gibi belirli adımları uygulayarak root erişimi sağlamak mümkün değil. Şu anda Nexus cihazları için bootloader kilidini açıp, gerekli binary dosyalarını flash’lamak root erişimi sağlamak için yeterli. Bunu orijinal yazılımın üstüne de yapabilirsiniz yani root erişimi için ROM yüklemenize gereki yok(ki yüklemeyin). Samsung cihazlarında ODIN yazılımı ile cihazınızı Download moda alıp, sadece gerekli paketi flash’layarak saniyeler içinde root erişimi sağlayabilirsiniz. HTC cihazlarında Nexus’lardaki adımın aynısı geçerlidir. Hangi cihaza sahip olursanız olun ufak bir Google aramasıyla zaten detaylara ulaşacaksınız.

Root erişimi ve cihazın garanti durumuna etkileri

Root erişimi sağlamak isteyen çoğu kişinin kafasındaki soru işareti bu adımın garanti durumuna etkisi oluyor. Sadece root erişimi sağlamanın garantiye olumsuz bir etkisi yok ancak root erişimi sağlarken uyguladığımız adımlarda cihazımız garanti dışı kalıyor. Hangi adımlar? Bootloader kilidinin açılması ve custom recovery yüklenmesi. O zaman Samsung kullanıcıları çok mu şanslı, bunları yapmadan da root olabiliyorlar? Hayır, Samsung’ta da sayaç faktörü var ve ODIN yazılımı ile yapılan her flash’lamada bu sayaç çalışıyor.

Garanti durumunu düzeltmek için ne yapmamız gerekiyor?

Eğer Nexus kullanıcısıysanız, şanslısınız. cihazınızı orijinal haline çevirebilirsiniz. Bunun için biraz araştırma yapın site adresini reklam olmaması için veremiyorum. HTC kullanıcısıysanız, yandınız. Cihazınıza ait RUU bulmalı ve çeşitlik cinliklerle bunu yüklemeye çalışmalısınız(bol şans). Samsungkullanıcısıysanız orijinal KIES yazılımını flash’layıp, sayacı sıfırlamanız(Google en büyük yardımcınız) size yardımcı olacaktır.

Root olmak ya da olmamak?

Burda tamamen benim kendi görüşümü söylemeliyim ki bence root sistemi gereksiz. Benim kendi görüşlerim doğrultusunda Root sistemini en çok ekran videoları çekmek için reklamları kapatmak için vb. kullanılıyor.
  Gelelim reklam kısmına bence reklamın çok olduğu uygulamalarda var evet ama kapatmanız için daha doğrusu 1 saatlik uygulama kullanımında sık çıkan reklamları kapatmanız için sadece 6.41 DK harcıyorsunuz. Buda demek oluyor ki 6.41 (6 dakika 41 saniye) DK için değmez.