E-postanın Gelişimi

Elektronik postanın evriminin arkasındaki hikâyeyi anlatıyoruz.
Elektronik posta (kısaca e-posta) yadsınamaz bir başarı hikâyesidir. Her gün milyarlarca e-posta gönderiliyor ama başlangıçta e-posta o kadar da iddialı bir teknoloji değildi.

E-posta adreslerimize “@” işaretini koyan Ray Tomlinson
Çok kullanıcılı bilgisayarlar

Jonathan Postel, SMTP’yi geliştiren isimler arasındaydı ve SMTP hem diğer e-posta protokolleriden hem de FTP’den (File Transfer Protocol: Dosya Aktarım Protokolü) önemli esintiler taşıyordu. 1981’e gelindiğinde Postel, SMTP standardını RFC 788 koduyla yayımladı.

1980’lerin başlarında artık SMTP, devamlı olarak birbirine bağlı olan ve sayıları giderek artn bilgisayarlar arasında genel geçer e-posta standardı haline gelmişti.
SMTP’nin mucidi Jonathan Postel

POP
Ne var ki, daha sıkı e-posta güvenliğine ve yeni standartlara ihtiyaç duyulmaya başlandığında SMTP yetersiz kalmaya başlamıştı.
POP (Post Office Protocol: Postane Protokolü) 1980’lerin ortasında görülmeye başlandı. POP piyasaya dahili kimlik doğrulama mekanizmasıyla çıkmış olmasına rağmen, kullanıcı adı ve parola uygulamasına ancak POP3 zamanında geçildi.
Geliştirilmiş POP3 standardını hemen zirveye oturtan özellikleri vardı: tamamlanmış meydan soru-cevap (challenge-response) protokolü ve MD5 şifreleme yöntemi. Günümüzde bile e-posta servislerinin ve ürünlerinin çoğu POP3 uyumludur.
IMAP
1980’lerin sonlarında IMAP (Internet Message Access Protocol: İnternet Mesaj Erişim Protokolü) internetle büyüyen nesil için yeni e-posta standardı olma iddiasıyla ortaya çıktı.
IMAP’i POP3’ten üstün kılan kapsamlı özellikleri vardır. Bu özelliklerden en temeli, gönderilemeyen mesajların sunucuda saklanması ve kullanıcı ağa bağlanır bağlanmaz iletme özelliğidir. Buna ek olarak, IMAP birden çok kullanıcının eş zamanlı olarak bağlanmasına da izin verir. Bu özellikler, merkezi olmayan çevrimiçi e-postaların işlenmesinde oldukça önemlidir. O yüzden günümüzün bulut tabanlı e-posta sistemlerinde en son IMAP4 sürümünün kullanılması şaşırtıcı değildir.
Ahmet Bozkurt 
Alıntı olan bölümler PC net ten alınmıştır.Kendilerine Teşekkürü bir borç biliriz.
Goccaman Arşiv Ekibi
Categories: